Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Stravinsky - The Rite of Spring / Symphony of Psalms


Προτεινόμενη ηχογράφηση:
Choeurs de l' Orchestre de Paris,
Orchestre de Paris,
Daniel Barenboim



The Rite of Spring
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης πιο συχνά αναφέρεται με τον αρχικό γαλλικό της τίτλο, Le Sacre du printemps και πρόκειται για μουσική που συνέθεσε ο Stravinsky για μπαλέτο και πιο συγκεκριμένα για τα Ballets Russes του Serge Diaghilev. Ύστερα από συνεχείς διορθώσεις και αναθεωρήσεις του έργου από τον συνθέτη μέχρι και λίγο πριν την πρώτη εκτέλεση, τελικά έγινε η πρεμιέρα του στις 29 Μαΐου του 1913 στο Theatre des Champs-Elysees στο Παρίσι υπό την διεύθυνση του Pierre Monteux.

Η ιδέα ήρθε στον συνθέτη από ένα ονειροπόλημα το οποίο του αφύπνισε μνήμες που είχαν να κάνουν με την δημοτική μουσική παράδοση της χώρας του. Όταν ξύπνησε, είχε στο μυαλό του κάποιες απλές λαϊκές μελωδίες τις οποίες έντυσε με ρυθμούς εκρηκτικής δύναμης. Ο παγανιστικός όμως χαρακτήρας του μπαλέτου και της χορογραφίας του, σόκαρε τόσο πολύ το γαλλικό κοινό της εποχής, που οι έντρομοι Γάλλοι άρχισαν να γιουχάρουν την ώρα της εκτέλεσης και μάλιστα προέβησαν σε τέτοιες ταραχές που αναγκάστηκε να παρέμβει η αστυνομία για να «καλμάρει τα πνεύματα». Ο δε Stravinsky φυγαδεύτηκε την τελευταία στιγμή από την πίσω πόρτα του θεάτρου την στιγμή που ο Diaghilev ανοιγόκλεινε τα φώτα σε μια μάταιη προσπάθειά του να ηρεμήσει το έξαλλο κοινό.

Παρόλη την αποτυχία της πρεμιέρας, το έργο με το πέρασμα του χρόνου (σιγά σιγά παιζόταν μόνο η μουσική χωρίς την παρουσία μπαλέτου) αναδείχθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα του σύγχρονου ορχηστρικού ρεπερτορίου.

Symphony of Psalms
Η Συμφωνία των Ψαλμών γράφτηκε το 1930 και ανατέθηκε στον Stravinsky από τον Serge Koussevitzky για τους εορτασμούς της 50ης επετείου της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης. Το έργο αυτό είναι χορωδιακό – συμφωνικό, σε τρεις κινήσεις και γράφτηκε στην νεοκλασσική περίοδο σύνθεσης του Stravinsky. Η συμφωνία πήρε το όνομά της από την χρήση κειμένων των Ψαλμών της Παλαιάς Διαθήκης στα χορωδιακά μέρη, τα οποία ο Stravinsky εμπνεύστηκε να συμπεριλάβει στο έργο του.

Οι τρεις κινήσεις εκτελούνται χωρίς κανένα κενό ανάμεσά τους και τα κείμενα που ψέλνει η χορωδία είναι αυτούσια από την λατινική έκδοση της Αγίας Γραφής (Vulgate) ενώ η καθεμία από αυτές εκφράζει από μία χριστιανική αρετή, την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι η Συμφωνία των Ψαλμών σηματοδοτεί την περίοδο που ο συνθέτης επανασυνδέθηκε με την χριστιανική πίστη. Αντίθετα από άλλα έργα για χορωδία και ορχήστρα, ο Stravinsky είπε για το έργο του αυτό: «Δεν είναι μια συμφωνία στην οποία περιλαμβάνω απλά τους Ψαλμούς. Αντίθετα, είναι η υμνωδία των Ψαλμών που μετατρέπω σε συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου